
27 Aug XXII Jelgavas Piena, maizes un medus svētkos
Šogad, 27. augustā Maiznieku programma Jelgavas Piena, maizes un medus svētkos, Jelgavas pilsētā bija gana plaša.
Sarunu teltī (aiz Kultūras nama skvērā) plkst. 12.00.
Saruna ”Latvijas maizes dvēsele – Ieraugs” – tajā piedalījās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore, vadošā pētniece un mācībspēks Dace Kļava, LMB izpilddirektore, maiznieka amata meistare Gunta Duka.
Tēmas: par vērtībām – par maizes dvēseli Ieraugu, kas Latvijas rupjmaizei piešķir bezgalības jēdzienu, jo no katra cepiena saglabātais ierauga/mīklas gabaliņš kalpo kā dzīvības devējs jaunas maizes gatavošanai, ierauga daba un veidi, kā pagatavot katram savu maizes ieraugu, maizes gudrības un kāpēc dabīgā ierauga maize ir tik laba.
Maiznieku teltī J.Hercoga laukumā:
Iedomu un sajūtu pārgājiens ”Rudzu maizes ceļš” kopā ar Latvijas Maiznieku biedrības maizniekiem, Jelgavas Amatu vidusskolas jaunajiem speciālistiem un Asociāciju ”Lauku Ceļotājs”.
Aktivitātes:
1. Izstaigājām rudzu maizes ceļu – foto ceļojums ”Kā top rudzu maize”, uzspēlēsim spēli ”No grauda līdz maizei”
2. Noteicām rudzu maizes spēku ”Kurš kukulītis svarīgākais”
3. Meklējām garšas, kas slēpjas rupjmaizē
4. Sajutām un atpazinām labību, ko izmanto maizes cepšanā
5. Baudījām gardumus, ko var pagatavot izmantojot Latvijas rudzu maizi (maizes zupa, grauzdiņi u.c. labumi)
6. Mājās devāmies katrs ar savu ģimenes ”mīļmaizīti”.
Svētku noslēgumā godinājām maizniekus un sadarbības partnerus nominācijā ”Maizes gardumu pavēlnieks 22. Vispārējos Jelgavas Piena, maizes un medus svētkos Zemgalē”.
Pateicības diplomus saņēma – SIA ‘’Lāči’’, SIA ‘’Dona’’, SIA ‘’Maiznīca Flora’’, ZS ‘’Ķelmēni’’, AS ‘’Dobeles dzirnavnieks’’, Asociācija ‘’Lauku Ceļotājs’’ un Jelgavas Amatu vidusskola.
Īpašs paldies – Jelgavas Amatu vidusskolas skolotājai Guntai Briedei, Jelgavas pašvaldības iestādei ‘’Kultūra’’, LLU PTF Dacei Kļavai par profesionālo sarunu ”Ieraugs – maizes dvēsele” un mūsu galvenajam, ilggadējam atbalstītājam AS ‘’Dobeles dzirnavnieks’’!
Kopā mums izdevās vareni kuplināt svētkus un rudzu maizes zupa garšoja lieliski!
Foto: R.Subatovičs, G.Briede un LMB