11 Apr Maiznieku mācības Spānijā
2020. gadā plānotais, tad Covid 19 pandēmijas 2 gadus atliktais maiznieku mācību brauciens uz Spāniju beidzot ir noticis!
Pateicoties Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijai (LPUF) projekta “Pārtikas un to saistīto nozaru nodarbināto apmācības – prasmju pilnveide” Līguma Nr.1.2.2.1/16/A/007 ietvaros, Latvijas Maiznieku biedrībai bija iespēja organizēt un realizēt šīs apmācības Spānijā apmācību kursa programmā ‘’ Jauna maizes un konditorejas nišas produkta ražošana, pielietojot ierauga tehnoloģiju ilgā fermentizācijas procesā’’.
9 Latvijas uzņēmumu: SIA Lāči, Dona, Ozoliņa konditoreja, Lielezers, Cannelle Bakery, Puratos Latvia, zs Ķelmēni, LPB Priekules maizes ceptuve un Latvijas Maiznieku biedrība (LMB), pavisam kopā 23 dalībnieki.
No 11. līdz 14. aprīlim apmeklēja un iepazina Barselonas maiznīcas, veikalos un tirdzniecības centros maizes un konditorejas nodaļas, degustēja daudzveidīgo produkciju un smēlās idejas, ko pārbraucot mājās, izmēģināt savās ražotnēs. Apmeklējot krāšņo un visdažādākajiem produktiem bagāto Barselonas tirgu un atsevišķus nelielus maizes ražošanas uzņēmumus, iepazinām Spānijas īpašos produktus, kas aizsargāti Eiropā Pārtikas kvalitātes shēmu ietvaros. Kā ciemakukuli pasniedzām Latvijas produktus, kas arī ir aizsargāti Eiropā – Salināto rudzu rupjmaizi un Jāņu sieru, kā ari Latvijas balzāmu, kas cerams nākotnē tiks iekļauts ES aizsargāto LV produktu sarakstā.
13. aprīlis bija vissvarīgākā diena un garākās mācību stundas, kas aizritēja Puratos Spānija Garšas un inovāciju centrā – Žironas apgabalā, Silā. Demonstrāciju zāles sienu rotāja vissenākais maizes gatavošanas panno, kas sasaucas ar šodienas Puratos moto – ”Maizes nākotne slēpjas tās pagātnē”. Gardo meistarklasi un centra apskati vadīja atraktīvais Puratos profesionālis, vadošais menedžeris Pep Bosch Adrogue (Tehnical Advisor Manager of Puratos) un viņam asistēja mūsu lieliskā un zinošā maizniekmeistare Linda Bekmane (Puratos Latvia tehnoloģe/demonstrētāja). Noslēgumā ekskursija pa vienu no modernākajām Puratos ražotnēm Sils, Žironā- iespaidīgs ražotās produkcijas klāsts, automatizētas līnijas un pilnībā robotizēta noliktava. Rezultātā Iegūta informācija par maizes un konditorejas produktu sortimentu, jaunākajām tehnoloģiskajām niansēm/iespējām, tirgu, izejvielām – īpaši ieraugiem, izejvielu pirmapstrādi un plašo pielietojumu, patērētāju paradumiem – gan analizējot aizejošos gadus, gan ielūkojoties nākotnes tendencēs.
KURSA PROGRAMMA bija visaptveroša:
- Vidusjūras reģiona maizes un konditorejas izstrādājumu, daudzveidība, iedalījums un raksturojums
- Izejvielu pirmapstrāde maizes un konditorejas izstrādājumu gatavošanā, to specifiskums, pievienotā enerģētiskā un uzturvērtība
- Inovatīvu un tradicionālu ieraugu lietojums maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanas sākuma fāzē, bioķīmisko procesu norises salīdzinājums – spontānā, pēc speciālu tīrkultūru pievienošanas un pēc ražošanas jeb uzraudzēta ierauga daļas pievienošanas, izstrādājuma gatavošana ar ilgo raudzēšanas jeb fermentizācijas ciklu
- Iejavas un mīklas gatavošana, mīklas raudzēšana un starpproduktu raudzēšana, mīklā notiekošo fizikālķīmisko procesu monitorings
- Mīklas dalīšana, specifisku maizes un konditorejas izstrādājumu formēšana, apstrāde, pielietojot inovatīva materiāla formas/veidnes, apdares inventārus
- Maizes un konditorejas izstrādājumu cepšana konvekcijas krāsnī un krāsnīs ar akmens pakrāsni vai ugunsizturīgu pakrāsni, kas raksturīgas pārsvarā Vidusjūras reģiona ražošanā
- Gatavo izstrādājumu sagatavošana prezentācijai un tirdzniecībai – iepakošana, marķēšana, degustācijas novadīšana, produkta sensoro īpašību novērtēšana, gala ziņojuma sagatavošana
- Aukstuma tehnoloģijas pielietošana gatavās maizes un konditorejas izstrādājumu saldēšanas procesā ar ātrās sasaldēšanas un uzraudzēto mīklas sagatavju saldēšanas metodi
- Praktiskais darbs Inovāciju un Garšas centrā, ražojot maizi un konditorejas izstrādājumus, aptverot visus augstākminētos tehnoloģiskos posmus
- Unikālu Spānijas produktu ES kvalitātes shēmu ietvaros raksturojums, tehnoloģija un nozīme valstiskā mērogā.
LMB izsaka pateicību SIA ‘’Puratos Latvia’’ kolektīvam, īpaši Aigaram Balodim, Lindai Bekmanei un Sandrai Klepermanei, par atbalstu un iedvesmu apmācību organizēšanā, kā arī ‘’Puratos Spain’’ vadībai un visiem iesaistītajiem darbiniekiem – īpaši Pep Bosch Adrogue.
Sirsnīgs paldies LPUF projektu vadītājai Ilzei Zuimačai par ‘’rokas turēšanu uz pulsa’’ visu šo trīs gadu garumā!