Maizes konkursa ‘’Ēdiens kā zāles’’ rezultāti un apbalvošana

Pārtikas izstādes ‘’Rīga Food 2022’’ ietvaros notika Maizes konkurss ‘’Ēdiens kā zāles’’ ar mērķi – veicināt un popularizēt veselīgu dzīves veidu, ikdienas uzturā lietojot mūsdienīgu, uzturvērtības ziņā augstvērtīgu maizi un saglabāt sentēvu maizes cepšanas tradīcijas, ražojot un godinot Latvijas rudzu rupjmaizi.

Konkursu rīkoja Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) un SIA ‘’Ēdiens kā zāles’’ sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociāciju – diētas ārstes, LDUSA valdes locekles Lolitas Vijas Neimanes personā , Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību „BT 1’’. Konkursu atbalstītāja Zemkopības ministrija un SIA ‘’Gemoss’’.

Konkursā piedalījās 9 ražotāji, kas iesniedza 20 maizes 2 kategorijās:

  • rudzu rupjmaize – 6 paraugi
  • kviešu, jauktu miltu, graudu, sēklu, kliju, citu piedevu un veidu maize – 14 paraugi.

Galvenie kritēriji – vērtēja produktu ar paaugstinātu uzturvērtību, t.i. samazināts sāls, cukura daudzums un paaugstināts šķiedrvielu daudzums attiecībā pret citām mazumtirdzniecībā esošajām maizēm.

Rezultāti un laureāti:

  • Maiznīca ‘’Priekule’’ saņēma zelta diplomu par rupjmaizi “Kukulītis” un 2 sudraba diplomus par rupjmaizi “Lauku maize” un graudu maizi “Vārpiņa”
  • Maiznīca ‘’Lāči’’ saņēma zelta diplomus par “Sēklu maizi ar cigoriņu šķiedrvielu” un “Mājas rudzu maizi”, bet “Sēklu maize tumšā” tika novērtēta ar sudraba diplomu
  • Maiznīca ‘’Dona’’ devās mājās ar 2 zelta diplomiem – par “Rudzu pilngraudu maizi” un “Krustpils rupjmaizi”, savukārt rudzu maize ’’Sēļu’’ saņēma sudraba diplomu
  • Kviešu miltu “Karaša” un “Graudu maize”, ko ražo SIA “Beātus” Solo maiznīca, tika apbalvota ar zelta diplomu, bet “Mājas rupjmaize” ar sudraba diplomu
  • AS ‘’Hanzas Maiznīcas’’ ražotā “Toste Proteīna tostermaize” ieguva zelta diplomu, bet “Rudzu rikas ar diedzētiem graudiem” – sudraba diplomu
  • ZS ‘’Kelmēni’’ maizes ceptuve par “Rankas rudzu rupjo maizi” ieguva zelta diplomu
  • Zelta diplomu par “Miežu karašu” un sudraba diplomu par “Dzirnavu Pilngraudu rupjmaizi ar sēklām un graudiem” saņēma SIA N.Bomja Maiznīca ‘’Lielezers’’
  • Maiznīca ‘’Flora’’ saņēma zelta diplomus par “4 graudu maizītes” un “Turaidas rudzu maizi”.
  • Cannelle Bakery saņēma zelta diplomu par “Graudu maizi bez cukura”.

Neizpalika arī žūrijas simpātiju balvas un SIA ‘’Gemoss’’ īpašnieces Ievas Treijas katram dāvātais uzvarētājšķīvis:

  • ZS ‘’Kelmēni’’ Rankas rudzu rupjajai maizei – balva no Latvijas Diētas ārstu asociācijas biedra, diētas ārsta, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ‘’Biķernieki’’ Rehabilitācijas nodaļas speciālista Ata Tupiņa
  • žūrijas simpātiju balva Maiznīcas ‘’Flora’’ ”Turaidas rudzu maizei” no Zanes Timpares, sertificētas uztura speciālistes, Ēdiens kā zāles redaktores un uzņēmuma īpašnieces
  • žūrijas simpātiju balva no Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītāja Anda Brēmaņa SIA ‘’Lāči’’ ”Sēklu maizei ar cigoriņu šķiedrvielu”
  • žūrijas simpātiju balva Maiznīcas ‘’Lielezers’’ ‘’Miežu karašai’’ no Zanes Timpares, sertificētas uztura speciālistes, Ēdiens kā zāles īpašnieces, redaktores
  • AS ‘’Hanzas Maiznīcas’’ ‘Toste proteīna tostermaizei’’ žūrijas simpātiju balva no diētas ārstes, LDUSA valdes locekles Lolitas Neimanes
  • žūrijas simpātiju balva no Zemkopības ministrijas ZM Veterinārā un pārtikas departamenta nodaļas vadītājas vietnieces Guntas Evardsones maiznīcas ‘’Dona’’ ‘’Krustpils rupjmaizei’’
  • Cannelles Bakery ceptā ‘’Graudu maize bez cukura’’ saņēma SIA ‘’Gemoss’’ īpašnieces Ievas Treijas specbalvu
  • žūrijas simpātiju balva maiznīcas ‘’Flora’’ ”Turaidas rudzu maizei” no Zanes Timpares sertificētas uztura speciālistes, ’’Ēdiens kā zāles’’ redaktores un uzņēmuma īpašnieces!

Paldies fotogrāfei Ingrīdai Punkai par pasākuma iemūžināšanu.

Šeit foto mirkļi no apbalvošanas ceremonijas.