Diskusija ‘’Bez Maizes nav revolūcijas’’

  1. septembrī pārtikas industrijas izstādē “Riga Food 2025” Ķīpsalā, uz Galvenās skatuves notika Diskusija “Bez maizes nav revolūcijas!”, ko organizēja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar apgādu ‘’Zvaigzne ABC’’. Pasākumu atbalstīja Zemkopības ministrija.

Diskusijas mērķis: izstādes “Riga Food 2025’’ 30 gadu darbības jubilejā, sadarbojoties Latvijas Maiznieku biedrībai un apgādam “Zvaigzne ABC’’ (Dž. Inčauspijas bestsellers “Glikozes revolūcija’’) un pateicoties grāmatizdevējas Vijas Kilblokas Facebook konta “Veselības tievētāji’’ milzīgajai atsaucībai, maizniekiem ir iespēja uzrunāt sabiedrību un:

  • uzsvērt veselībpratības nozīmi, lai apstātos tendence pieaugt cilvēku skaitam ar lieko svaru un aptaukošanos gan bērnu, gan pieaugušo vidū;
  • aktualizēt fermentētu produktu, tostarp tradicionālās rudzu maizes, nozīmību;
  • apskatīt ierauga unikālo formulu, sadarbība ar zinātniekiem par pienskābo baktēriju daudzveidību;
  • noskaidrot, vai mūsdienu diētas savienojamas ar maizes lietošanu ikdienā;
  • diskutēt, kā rudzu rupjmaize iekļaujas mūsdienīgā virtuvē un atbilst jēdzienam “ilgtspējība’’;
  • kliedēt mītus, dalīties pieredzē un sniegt profesionālas zināšanas par superproduktu – rudzu rupjmaizi, ko par to zina un kas vēl būtu jāzina sabiedrībai.

Diskusijas dalībnieki:

        Rūta Mūrniece, zs ”Kelmēni” maizes ceptuves vadītāja, LBTU doktorante

Vija Kilbloka, apgāda “Zvaigzne ABC” īpašniece, grāmatas “Glikozes revolūcija” izdevēja

  Valters Kanopa, maiznīcas “Lielezers” ražošanas vadītājs, maiznieka amata meistars

  Lolita Vija Neimane, diētas ārste, lektore Rīgas Stradiņa universitātes  Veselības un sporta  zinātņu fakultāte, Rehabilitācijas katedra , studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore

  Mārtiņš Bidiņš, uztura treneris, populārāko online uztura kursu autors, kurš cīnās pret   dezinformāciju veselības jomā

  Moderators:  Egils Melbārdis, Nacionālā teātra aktieris

 

   No sirds pateicamies visiem, kuri apmeklēja – apmeklējums bija lielākais, salīdzinot starp visu izstādē notikušo diskusiju auditorijām.

Vienkāršais un saprotamais diskusijas kopsavilkums: maize, īpaši rudzu maize, ir nozīmīgs pārtikas produkts mūsu ikdienas patēriņa grozā, atliek sekot savam veselajam saprātam, profesionāļu ieteikumiem, bet neizslēdzot kritisko domāšanu, ēst normāli, liekot vienādības zīmi ar ’’saprātīgi’’ un galvenais – gardi, bet pārējā laikā baudīt dzīvi!

Ja šodien veikalā nebūtu maize – vai tā nebūtu revolūcija?

Foto: izstāde ‘’Riga Food 2025’’ Ieva Makare, Ingrīda Punka